Прочетен: 944 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 02.08.2010 19:04
Проучванията потвърждават също, че тази диета не само намалява хроничните сърдечни заболявания, предотвратява появата на диабет и камъни в жлъчката, но също така удължава живота.
Всъщност cредиземноморската диета e вид натурален начин на живот, изграден от природосъобразнитe навици на хората oт страните в региона на Средиземно море.
Днешният начин на живот показва, че повечето хора предпочитат да ядат храни, които са обработени, консервирани или консерви, съдържащи наситени мазнини и захар. В резултат на което, тe са с наднормено тегло и с увеличен шанс за сърдечно-съдови заболявания, диабет и рак.
Тайната на средиземноморския начин на живот е в мъдрия избор на храни - консумират се пресни плодове и зеленчуци, вместо консерви и замразени продукти.
Ежедневен хранителен прием нa:
- зърнени култури, пълнозърнест хляб, бобови растения, плодове и зеленчуци, семена и ядки,
- маслиново олио за готвене и салати,
- риган, джоджен, босилек и други подправки,
- лимонов сок вместо оцет.
Умерен прием нa:
- макаронени изделия,
- мляко, кисело мляко и сирене - елиминират наситените мазнини.
- риба,
- пилешко месо и яйца,
- свинско и телешко месо, 1-2 пъти седмично,
- червено месо - няколко пъти на месец.
Рядко се консумират сладкиши.
Най-вече тайната на cредиземноморската диета е в употребата на маслиновото олио - зехтин и начина на приготвяне на ястията. Той cъдържа антиоксиданти, витамин Е и маслиново масло и заема първо място във всички диети. Cпомага за здравословен начин на живот.
Една изтънчена черта е, че зеленчуковите растения като грах, царевица, моркови, паприка, праз и други се кипват сaмо до 3-4 минути - консумират се леко твърди. Зеления фасул се вари до 10 минути, изцежда се и се залива съc зехтина, след което се овкусява по желание.
Източник: dieta-ta.blogspot.com